Tajemnice sera farmerskiego - degustacja komentowana polskich serów i win XIX MDW
Godzina rozpoczęcia:
11:00Data i godzina zakończenia:
31.08.2025 12:00Degustacja z cyklu „Ser i Wino – to idealna para”. Do spróbowania zestaw polskich serów farmerskich i win od polskich winiarzy. Do tego pasjonujące opowieści i wspólne poszukiwanie odpowiedzi na postawione pytania. Plan na degustację jest następujący:
- Na początku było mleko – czyli jak się robi ser farmerski,
- Pachnie czy fantastycznie śmierdzi – czyli aromaty i smaki w serze i winie
- A do sera ? – czyli jak dobrze dobrać wino
- Wiek ma znaczenie! – czyli o dojrzewaniu i dojrzałości
- A na deser … ser i dużo słodkiego – czyli to co wszyscy kochamy, choć boimy się do tego przyznać
Prowadzenie: Bartosz Wilczyński, Radio Kulinarne
Promotor Kulinarny Wine & Food, enolog i specjalista od serów, ekspert serowarski Fundacji Wspierania Serowarstwa Farmerskiego na Serio, juror winiarski i serowarski. Co roku degustuje, ocenia kilkaset polskich win i grubo ponad kilkadziesiąt kilogramów serów, nie tylko polskich. Posiada wykupiony stały abonament u znajomej dietetyk, która z uporem maniaka nawraca go na dobrą drogę.