Polskie Korki: festiwal win musujących

Polskie Korki: festiwal win musujących

Pakiet festiwalowy (przedsprzedaż): 550 zł bilety https://tiny.pl/kp0vk0s5 Bilet na masterclass: 400 zł bilety https://tiny.pl/k78v3_z8 Bilety na degustację stolikową (przedsprzedaż): 195 zł (do 11 lipca) bilety https://tiny.pl/y96w_t84 Bilety na degustację stolikową (regularne): 250 zł
25.07.2025
txtDate
TICKET
txtEntryType
TASTING
txtCategory
1 godzina
txtEventTime

Godzina rozpoczęcia:

15:30

Data i godzina zakończenia:

25.07.2025 17:00

 25 lipca zapraszamy na szóstą edycję święta musów Polskie Korki 2025 / festiwal win musujących! W dobrze znanej formule w ogrodzie SPOT. będziemy prezentować wina musujące powstające metodą tradycyjną, nie zapominając oczywiście o metodzie pradawnej (pétillant-naturel). Chcemy pokazać najlepsze polskie musiaki i porównać je z szampanami od niewielkich producentów (Grower Champagne).

W czasie degustacji masterclass opowiemy o tym, co ciekawego dzieje się obecnie w Szampanii i dlaczego może to być inspiracją dla rodzimych winoogrodników. Będzie to także okazja, aby spotkać członków i twórców WINO.Klubu.

 Grower Champagne to zbiorcza nazwa niezależnych winiarzy z Szampanii, którzy – w przeciwieństwie do wielu dużych producentów szampanów – zarówno uprawiają winorośl, jak i butelkują wino. Duże domy szampańskie najczęściej skupują winogrona, z których w skomplikowanym procesie kupażowania, starają co roku wytwarzać wina w określonym stylu. Rodzinne winiarnie z kolei koncentrują się na poszczególnych parcelach, konkretnych szczepach i myślą o winie jak w leżącej niedaleko Burgundii.

 Pét-nat to skrót od pétillant-naturel („naturalne musowanie”), określający wina powstałe tzw. metodą pradawną (méthode ancestrale), czyli bez wtórnej fermentacji – wino jest butelkowane jeszcze przed zakończeniem fermentacji pierwotnej, bez dodawania drożdży czy cukru i bez usuwania osadu drożdżowego. Efektem tych zabiegów (czy raczej ich braku) jest musiak o mętnej barwie, ze sporą ilością osadu na dnie, najczęściej zamykany zwykłym kapslem, o sporej dawce odświeżenia.

Gwarantujemy nie tylko ekscytujące wina, ale także limitowane edycje od polskich winiarzy i wina wyróżnione w konkursie winiarskim Polskie Korki 2025. Będzie muzyka na żywo oraz przekąski i dania z grilla (także dla wegetarian i wegan) z restauracji SPOT.

Termin wydarzenia: 25 lipca (piątek)

godz. 17.30-19.00 / Masterclass

godz. 19:00-24:00 / stolikowa degustacja z menu SPOT.

Pakiet festiwalowy (przedsprzedaż): 550 zł

bilety  https://tiny.pl/kp0vk0s5

Bilet na masterclass: 400 zł

bilety  https://tiny.pl/k78v3_z8

Bilety na degustację stolikową (przedsprzedaż): 195 zł (do 11 lipca)

bilety https://tiny.pl/y96w_t84

Bilety na degustację stolikową (regularne): 250 zł

Liczba miejsc ograniczona

 Za menu (wkrótce) będzie odpowiadać restauracja SPOT., która w tym roku ponownie otrzymała ze względu wysoką jakość dań w rozsądnej cenie wyróżnienie Bib Gourmand 2025 od Michelin Guide.

Jakub Hamankiewicz to ambitny szef kuchni (absolwent CFA Européen Louis Prioux Bar-le-Duc), który doświadczenie zdobywał przez sześć lat we Francji, m.in. w Brasserie Excelsior i Le 27 Gambetta w Nancy (rekomendacje Michelin), Les Ducs de Lorraine w Epinal (1* Michelin) oraz Á la 12 w Delme (1* Michelin). Jako szef kuchni tworzy autorskie odsłony dań bazujące na lokalnych produktach, inspirując się zarówno kuchnią polską, jak i francuską oraz podążając za sezonowymi zmianami. W swojej kuchni wytwarza wędliny, piecze chleby, fermentuje i przygotowuje oryginalne przetwory.

 Muzyka na żywo z płyt winylowych: DJ Novak

 Uczestnicy wydarzenia będą mogli zakupić wina w cenie producenta/importera.

 Winiarski klub wysyłkowy WINO.Klub powstał z inicjatywy SPOT. oraz Adam Pawłowski MS Wine Academy i ma łączyć edukację winiarską z prezentacją ciekawych i wartościowych win. Członkowie klubu otrzymują co miesiąc zestaw win, w którym wybierający Adam Pawłowski (zwolennik światowej klasyki) i Lechosław Olszewski (miłośnik lokalności i winiarskich antypodów) konfrontują klasykę z nową falą. Wszyscy klubowicze oprócz newslettera z informacjami o winiarzach i winach, mają dostęp do degustacji online, mogą uczestniczyć w konkursach (w których wygrać można elitarne wizyty studyjne u winiarzy) oraz w wydarzeniach winiarskich.

Członkom WINO. Klubu przysługuje 10% rabatu

 Importerzy i winnice (lista będzie aktualizowana)

 Winnica Margaret - to rodzinne przedsięwzięcie prowadzone przez syna Małgorzaty (stąd nazwa) – Michała Przytułę, na co dzień trenera squasha, który przyszłość wiąże jednak z polskim winiarstwem. Jego winnica położona jest w miejscowości Osiecznica niedaleko Krosna Odrzańskiego (sąsiaduje z Winnicą Marcinowice), a właściciel postawił wyłącznie na winorośl szlachetną: rieslinga, chardonnay, gewürztraminera i pinot noir. Wytwarza wina musujące metodą tradycyjną, w konkursie Polskie Korki 2025 otrzymał Złoty i Brązowy Korek za Blask 55 2022 i Sto Extra Dry 2023; współpracuje z miejską winnicą SPOT.

 Winnica Saint Vincent - została założona w Borowie Wielkim w Lubuskim w 2009 roku i obecnie obejmuje 15 ha, na których rośnie pinot gris, gewürztraminer, muscat ottonel, riesling oraz pinot noir, regent i rondo; właścicielem winnicy do niedawna była francuska firma należąca do pochodzącego z Normandii Jeana Mulota zajmująca się uprawą zbóż, rzepaku i malin; do 2019 roku wszystkie wina dojrzewały wyłącznie w stalowych zbiornikach, w roczniku 2020 pinot noir po raz pierwszy trafił do dębowych beczek; za winnicę odpowiada Renata Wiśniewska, a za proces winifikacji – Christian Gresser, którego w nowych projektach, wspiera Michał Popiołek; nowa identyfikacja wizualna winnicy oraz etykiety w konkursie graficznym Polskie Korki 2024 zdobyły dwa Złote Korki oraz Srebrny Korek, a w konkursie winiarskim Polskie Korki Freak 2023 otrzymał Złoty Korek.

 Winnica Turnau - to najbardziej rozpoznawalny producent polskiego wina. O jej potencjale najlepiej świadczy nowoczesna przetwórnia, własne laboratorium i imponująca winiarnia; w 2010 roku rozpoczęły się pierwsze nasadzenia oraz remont dziewiętnastowiecznego budynku gospodarczego; później zaproszenie do współpracy przyjął Frank Faust – uznany wytwórca win z Nadrenii; dwie parcele winnicy o łącznej powierzchni 36 ha obsadzone są głównie szczepami solaris i johanniter, a także riesling, hibernal, seyval blanc, rondo, regent, cabernet i pinot noir; wszystkie ich wina łączy nienaganna technika i wysiłek, aby oddać odmianowy charakter winogron; w konkursie Polskie Korki 2024 winnica otrzymała dwa Złote Korki, a w 2025 roku: Srebrny.

 Winnica Saganum - (łacińska nazwa dzisiejszego Żagania) położona w malowniczej Dolinie Bobru w podżagańskim Bożnowie. Obejmuje 2,3 ha nasadzeń na świetnej klasy glebach piaszczysto-gliniastych. Obok solarisa i rieslinga znajdziemy tam także souvignier gris, gewürztraminera, hibernala, dornfeldera, rondo, regenta i pinot noir. Winiarnia mieści się w zabudowaniach dawnego folwarku należącego dziś do firmy Marcina Furtaka, który na co dzień zajmuje się renowacją i konserwacją zabytków. Czerwone wina Marcina leżakują w piwnicach Poaugustiańskiego Zespołu Klasztornego, za którego częściową renowację był odpowiedzialny. Marcin odtworzył także niewielką, przyklasztorną winnicę (z solarisa i rondo), gdzie powstała sala degustacyjna i minimuzeum winiarstwa. W ostatnim konkursie „Polskie Korki 2025” Marcin otrzymał za Souvignier Gris 2023 – Srebrny Korek, za Ambro 2023 – Złoty Korek, a za Solaris Nobilis 2023 – Srebrny Korek.

 Much Wine - projekt importerski Bartosza Muchy, który sprowadza do Polski wina wytworzone w sposób jak najbardziej przyjazny nie tylko dla środowiska, ale i dla człowieka. Szuka win z małych, rodzinnych winiarni, które w swoich winach oddają charakter terroir. W portfolio znajdują się wina, które powstały bez pomocy pestycydów, herbicydów czy innych syntetycznych środków ochrony roślin, za to dzięki rdzennym drożdżom, spontanicznej fermentacji i przy minimalnej zawartości dwutlenku siarki. Jednym słowem, wina autentyczne, czyste i uczciwe.

 Wine Avenue – importer i dystrybutor win, szampanów i alkoholi mocnych z całego świata, który od 2012 roku sukcesywnie rozwija swoją ofertę w oparciu o pasję właścicieli i pracowników. Nowym projektem firmy jest dział „Fine Wine”, czyli starannie wyselekcjonowane portfolio wyjątkowych win z Bordeaux, Burgundii, Szampanii, Piemontu, Toskanii czy Kalifornii. W portfolio importera znajduje się wiele domów szampańskich, m.in. Bernard Lonclas, Dom Pérignon, Drappier, G.H. Mumm, Perrier-Jouët, Piper-Heidsieck, Moët & Chandon, Krug, Ruinart i Veuve Clicquot.

 Vininova Naturalnie - to specjalna selekcja win naturalnych stworzona przez dobrze znanego importera win konwencjonalnych; w autorskim wyborze oprócz ikon nurtu naturalistycznego, jak Radikon czy Princic, znalazło się prawie dwieście etykiet z Włoch, Francji, Hiszpanii, Portugalii, Grecji, Niemiec, Polski, Słowenii oraz RPA (m.in. Bressan, Massa Vecchia, Château de Roquefort czy Alheit), w tym także wina wytwarzane metodą tradycyjną oraz innymi metodami (w szczególności pét-naty).

 La Tienda to importer i dystrybutor win i hiszpańskich delikatesów z Leszna. Jego założycielem jest Jose Hita, pasjonat dobrego wina pochodzący z Murcji. Poszukuje „ukrytych perełek”, czyli limitowanych serii win od małych producentów, często rodzinnych biznesów, i co najważniejsze, z prawdziwą historią, którą opowiada każda butelka. Znacząca część oferty La Tienda to wina winifikowane nisko interwencyjnie o rzemieślniczej jakości. Jest m.in. importerem kultowej Gramony ze stowarzyszenia Corpinnat oraz projekt L’Enclòs de Peralba.

 WINO.SPOT. to importerski projekt restauracji SPOT. mający na celu wprowadzenie na polski rynek jakościowych win z upraw organicznych i biodynamicznych, wytwarzanych niskointerwencyjnie z poszanowaniem kultury i stylu danego regionu. W porfolio oprócz Clemensa Buscha, Hartmanna Donà, Hanspetera Ziereisena i Markusa Altenburgera, znajdują się także dwaj producenci z Szampanii: Petrois-Lebrun oraz Adrien Renoir.

 Rymarczyk & Białobrocki Import zajmuje się przede wszystkim winami naturalnymi głównie z Europy Środkowej (Austria, Węgry, Słowacja, Czechy, Słowenia, Serbia), ale także z innych części Europy. W ich portfolio znajdziemy dobrze znane nad Wisłą „firmy” jak Weninger, Strekov 1075, czy Dobrá Vinice, ale też wielu winiarzy mniej jeszcze w Polsce rozpoznawalnych, sprowadzonych w aptekarskich ilościach, jak Lammidia czy GRAWÜ. Takim mikstem będą usatysfakcjonowani zarówno fani szeroko rozumianego naturalnego podejścia do winiarstwa, jak i zwolennicy bardziej klasycznego podejścia. Paweł Rymarczyk, jeden z dwóch partnerów projektu, prowadzi w Krakowie na Starym Kleparzu koncept Kawa i Wino, połączenie kawiarni i winebaru.

 WINO.Klub to winiarski klub wysyłkowy, który powstał z inicjatywy SPOT. oraz Adam Pawłowski MS Wine Academy i łączy edukację winiarską z prezentacją ciekawych i wartościowych win. Członkowie klubu otrzymują co miesiąc zestaw win, w którym wybierający Adam Pawłowski (zwolennik światowej klasyki) i Lechosław Olszewski (miłośnik lokalności i winiarskich antypodów) konfrontują klasykę z nową falą. W czasie festiwalu będą prezentować polskie wina musujące powstające metodą klasyczną i innymi metodami.

 Heart of Champagne – marka Winkolekcji, pod którą funkcjonuje jedna z największych ofert szampanów i win musujących w Polsce: ponad 300 win z Szampanii, w różnych pojemnościach, z 42 domów szampańskich (od małych garażowych po duże, znane marki) oraz wina musujące z różnych regionów, między innymi z Włoch, Hiszpanii i z Nowego Świata.

+48**Pokaż numer
biur**Pokaż email
Dolna Wilda 87, 61-501 Poznan, Poland txtNavigateToAPlace