Polskie Korki Festival vol. 11
Godzina rozpoczęcia:
08:00Data i godzina zakończenia:
08.06.2024 19:00Jeszcze kilka lat temu polskie wina znane były jedynie specjalistom. Teraz dzięki coraz szerszej dystrybucji, obecności w popularnych sieciach handlowych, dobrych restauracjach i informacjom w mediach powoli stają się elementem codzienności. Nawet przeciętny Kowalski kojarzy nazwę jednaj z kilkuset winnic. Polskie wino wytwarza się już nie tylko w Lubuskim i na Podkarpaciu, ale także na Dolnym Śląsku, Pomorzu, Mazurach, a nawet w Wielkopolsce. Popularne kiedyś hybrydy zastąpiły rieslingi, chardonnay, pinot noir, zweigelt i wiele innych odmian. W SPOT. będzie można poznać tych, którzy robią z nich najlepsze wina. Oprócz dobrze znanych producentów – jak zawsze – będą także obiecujący debiutanci.
7 czerwca 2024 roku
18.00-20.30 kolacja degustacyjna z winami z Winnicy Margaret
prowadzenie: Michał Przytuła
miejsce: Resturacja Nifty / Hotel PURO
bilety: https://bit.ly/3UXTY4r
8 czerwca 2024 roku
10.00-12.30 śniadanie degustacyjne wraz z 30 najlepszymi polskimi winami oraz z pięciodaniowym menu degustacyjnym Szymona Sieranta z Restauracji Kropka w Krakowie.
Szymon Sierant – współwłaściciel i szef kuchni krakowskiej Kropki i Formy na Starym Kleparzu; będąc pod wpływem New Nordic Cuisine przez prawie siedem lat pracował w restauracjach w Norwegii (m.in. jako zastępca szefa kuchni Grefsenkollen czy Arakataka), stażował w gwiazdkowych restauracjach (m.in. Atelier Amaro). Po powrocie do Polski otworzył wrocławski Craft w hotelu The Bridge.
krewetka / hibiscus / creme fraiche
Nizo Naturals Musujący Johanniter / johanniter
Turanu Classique Brut / chardonnay, seyval blanc, pinot noir
Equus Sekt Brut / chardonnay, pinot noir
Saint Vincent Szam_an / pinot noir
Maragret Zorza / pinot noir
Smolis Rose / chardonnay, seyval blanc, pinot meunier
białe szparagi / kurczak / szpinak / ikra z łososia
Barczentewicz Pinot Blanc / pinot blanc
Marcinowice Riesling / riesling
Skarpa Grüner Veltliner / grüner veltliner
Dom Charbielin Muscaris / muscaris
Białe Skały Chardonnay / chardonnay
Mierzęcin Noole Blanc / kernling, riesling, bianca i inne
terrine z kurczaka / „waldorf”/ migdały / okonomiyaki
Nizio Naturals Owca / johanniter
Amelie Orange / solaris, muscaris, johanniter i inne
Saint Vincent Orange / pinot gris, gewürztraminer, muscat
Wieliczka Jantar / chardonnay, riesling, sauvignon blanc
Kosmos Wenus / gewürztraminer
Bliskowice Ultra / johanniter
kacze serca / młody burak / czarna porzeczka / migdał
Skarpa Adonis / zweigelt
Wieliczka Merlot / merlot
Barczentewicz Dobre Modre / blaufränkisch
Białe Skały Pinot Noir / pinot noir
Mierzęcin Pinot Noir / pinot noir
Equus Magnesia / zweigelt, rondo, regent
polska truskawka / czarny bez / lody mleczne / miód nawłociowy
Margaret Gewürztraminer / gewürztraminer
Marcinowice Riesling Botrytis / riesling
Turanu Szlachetny Zbiór / solaris
Saganum Riesling Nobilis / riesling
Pałac Mierzęcin Kernling / kernling
Amelie Cabernet Cortis Sweet Botrytis / cabernet cortis
12:30-13:30 premiera win: Winnica Kosmos / Pałac Mierzęcin / Winnica Kamil Barczentewicz
prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment oraz Sławomir Sochaj
bilety: https://bit.ly/3Qx5XVg
13:45-14:45 / degustacja seyval balnc versus johanniter / winnice: Dom Charbielin, Amelie, Skarpa Dobrska, Dom Bliskowice i Kosmos
prowadzenie: Kamila Dzierżawska / Le Braci
Dom Charbielin Souvignier Gris
Amelie Souvignier Gris
Skarpa Dobrska Johanniter
Dom Bliskowice Johanniter
Kosmos Eris / johanniter, riesling
bilety: https://bit.ly/3JScXs9
14.00-16.30 / warsztaty kulinarne z Szymonem Sierantem
bilety: https://bit.ly/3UOVzuy
15:00-16:00 / degustacja pomarańcze: krótko versus długo macerowane / winnice: Saganum, Nizio Naturals, Turnau, Saint Vincent i Wieliczka.
prowadzenie: Katarzyna Puk / El Catador
Saganum Ambro / johanniter, solaris
Nizio Naturals Koza / seyval blanc
Turnau Ambre / johanniter
Saint Vincent Orange / pinot gris, gewürztraminer, muscat
Winnica Wieliczka Jantar / chardonnay, riesling, sauvignon blanc
bilety: https://bit.ly/3WtO0un
16:15-17:15 / degustacja pinot noir versus cabernety / winnice: Pałac Mierzęcin, Kamil Barczentewicz, Marcinowice, Białe Skały i Equus.
prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment
Pałac Mierzęcin Pinot Noir / pinot noir
Kamil Barczentewicz Pinot Noir / pinot noir
Marcinowice Pinot Noir / pinot noir
Białe Skały Cortis / cabernet cortis
Equus Cabernetis / cabernet dorsa, cortis i franc
bilety: https://bit.ly/3UNAOiZ
17.30-18.00 / ogłoszenie wyników konkursu winiarskiego „Polskie Korki / konkurs winiarski” / ogłoszenie wyników konkursu „Polskie Korki / konkurs graficzny”
prowadzenie: Maciej Nowicki / Ferment oraz Lechosław Olszewski / WINO.
18:00-21:00 / Stolikowa degustacja otwarta / winnice: Turnau, Kamil Barczentewicz, Nizo Naturals, Skarpa Dobrska, Dom Bliskowice, Dom Charbielin, Wieliczka, Saganum, Equus, Marcinowice, Smolis, Margaret, Kosmos, Białe Skały, Pałac Mierzęcin, Amelie, Saint Vincent
bilety: https://bit.ly/3Qy0NIO
W ramach Festiwalu Polskie Wina vol. 11 możesz zakupić pakiet festiwalowy, który obejmuje wszystkie ogłoszone degustacje, śniadanie degustacyjne oraz część otwartą. Zakupiony poniżej bilet upoważnia do wejścia na wszystkie poniższe wydarzenia.
bilety: https://bit.ly/3y81K44
Festiwal – jak co roku – podzielony został na dwie części: pierwszego dnia, w piątek, odbędzie się konkurs winiarski „Polskie Korki”, a kolejnego dnia degustacje dla branży i pasjonatów wina. Festiwali zakończy ogłoszenie wyników konkursu.
Partnerzy: Ferment. Pismo o winie, WINO., Puro Hotels, TOMGAST
Patronat Honorowy: Marszałek Wojewodztwa Wielkopolskiego
Oprawa muzyczna: Michał Nowak NovacDJ