Kuchnia i wino - warsztaty sensoryczne - przyjemność wszystkimi zmysłami
Godzina rozpoczęcia:
09:00Data i godzina zakończenia:
14.09.2025 12:00Proponujemy niezapomniany weekend na Podkarpaciu, pełny smaków, aromatów i zachwytów sensorycznych. Odkryjecie swoje zmysły na nowo, poznacie bliżej kuchnię Słowian, zakosztujecie najlepszych regionalnych przysmaków i wypijecie musiaki do śniadania.
To może być najprzyjemniejszy weekend, jaki się Wam do tej pory przydarzył!
13 września – sobota
Winnica Kmiecia
11:00 – 14:30 – warsztaty eno-sensoryczne WINO I KUCHNIA WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI
14:30 – 16:00 – lunch (grill i wino)
16:00 – 17:00 – opowieść o kuchni Słowian
Winnice Rymanów
18:00 – Rymanów i wino – o winiarskiej historii miejsca i okolicy
18:30 – kolacja degustacyjna, z winami z Winnic Rymanów i specjalnym menu na bazie produktów regionalnych
14 września – niedziela
Winnice Rymanów
11:00 – śniadanie z musiakami
Zapraszamy Was na cały weekend. Proponujemy nocleg w lokalnych hotelach, ze zniżką dla uczestników warsztatów. Możecie przyjechać do Rymanowa już w piątek lub dopiero w sobotę rano. Między poszczególnymi punktami imprezy, w sobotę będzie woził Was specjalny bus.
Bilety:
Bilet jednodniowy – sobota 13.09.2025 – 460 zł
Bilet dwudniowy – sobota i niedziela 13-14.09.2025 – 550 zł
Najważniejsze tematy Warsztatów:
- rola poszczególnych zmysłów w degustacji wina (i jedzenia) - degustacja jako doznanie multisensoryczne
- percepcja smaków i aromatów - uczenie się i ćwiczenie smakowania
- optymalne warunki degustacji
- specyfika sensoryczna wina (smaki, aromaty i przyjemność)
- serwowanie oraz przechowywanie i transport wina
- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem
GRILL I WINO
Specjalnie przygotowane cztery grillowane potrawy w idealnym połączeniu z winami z Winnicy Kmiecia, serwowane na świeżym powietrzu.
KOLACJA DEGUSTACYJNA
Kolacja odbędzie się w jedynym w swoim rodzaju anturażu wnętrz Spiżarni Winnic Rymanów. Czeka Was niezapomniane doświadczenie degustacyjne oparte na wrażeniach wszystkich zmysłów i pełne emocji. Przygotujemy dla Was pięć odsłon przyjemności, wyjątkowych dań z regionalnych składników
w idealnej harmonii z winami z Winnic Rymanów, poprzedzone historią o winiarskich tradycjach regionu.
Każdemu punktowi programu towarzyszyć będzie komentarz: o winie i produktach z których powstały potrawy, sposobie ich przygotowania oraz specyfice tego jak sprawiają przyjemność podniebieniu.
ŚNIADANIE Z MUSIAKAMI
Mała poranna uczta oparta na prostocie najwyższej jakość – lokalne produkty i wina musujące z Rymanowa. Takich śniadań nie jada się codziennie.
Spotkania KUCHNIA I WINO prowadzi Katarzyna Korzeń - najlepsza możliwa przewodniczka po świecie przyjemności smakowania i polskiego wina. Dr nauk biologicznych inż., z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w pracy z winem praktycznie w każdym wymiarze; od uprawy winorośli i produkcji wina - również we własnej winnicy, po jego analizę, ocenę i promocję. Jej specjalnością jest eno-sensoryka i neuroenologia. Fizjologia percepcji degustacyjnej i chemia wina nie mają przed nią tajemnic. Szeroka wiedza i wszechstronne doświadczenie
sprawia, że doskonale rozumie wino i postrzega je wielopłaszczyznowo i kompleksowo. Do tego ma nadzwyczajny
talent do dzielenia się swoją wiedzą, co często czyni prowadząc degustacje, warsztaty i szkolenia.
Jest założycielką i redaktorem EnoPortalu – wirtualnego przewodnika po polskich winach i winnicach oraz największej bazy wiedzy o naszym rodzimym winiarstwie. Prowadzi Akademię EnoRozwoju, w ramach której edukuje, doradza, współpracuje z producentami wina, propaguje polską kulturę winiarską. Dobrze zna polskie winnice, również od kuchni, czy raczej od piwnicy... Potrafi opowiadać o nich godzinami. Jest autorką książki „POLSKIE WINO. Ludzie. Miejsca. Historie.”, w której zabiera czytelnika do najbardziej intrygujących winnic w naszym kraju.
Przewodnicząca Zarządu Polskiego Klastra Enoturystycznego. Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej i stowarzyszeń winiarskich.