Kuchnia i wino - warsztaty sensoryczne - przyjemność wszystkimi zmysłami

Kuchnia i wino - warsztaty sensoryczne - przyjemność wszystkimi zmysłami

Zapraszamy na pierwsze spotkanie nowego, przepysznego cyklu degustacyjnego KUCHNIA I WINO.
13.09.2025
txtDate
TICKET
txtEntryType
TASTING
txtCategory
2 dni
txtEventTime

Godzina rozpoczęcia:

09:00

Data i godzina zakończenia:

14.09.2025 12:00

Proponujemy niezapomniany weekend na Podkarpaciu, pełny smaków, aromatów i zachwytów sensorycznych. Odkryjecie swoje zmysły na nowo, poznacie bliżej kuchnię Słowian, zakosztujecie najlepszych regionalnych przysmaków i wypijecie musiaki do śniadania.

To może być najprzyjemniejszy weekend, jaki się Wam do tej pory przydarzył!

13 września – sobota

Winnica Kmiecia

11:00 – 14:30 – warsztaty eno-sensoryczne WINO I KUCHNIA WSZYSTKIMI ZMYSŁAMI

14:30 – 16:00 – lunch (grill i wino)

16:00 – 17:00 – opowieść o kuchni Słowian

Winnice Rymanów

18:00 – Rymanów i wino – o winiarskiej historii miejsca i okolicy

18:30 – kolacja degustacyjna, z winami z Winnic Rymanów i specjalnym menu na bazie produktów regionalnych

14 września – niedziela

Winnice Rymanów

11:00 – śniadanie z musiakami

Zapraszamy Was na cały weekend. Proponujemy nocleg w lokalnych hotelach, ze zniżką dla uczestników warsztatów. Możecie przyjechać do Rymanowa już w piątek lub dopiero w sobotę rano. Między poszczególnymi punktami imprezy, w sobotę będzie woził Was specjalny bus.

Bilety:

Bilet jednodniowy – sobota 13.09.2025 – 460 zł

Bilet dwudniowy – sobota i niedziela 13-14.09.2025 – 550 zł


Najważniejsze tematy Warsztatów:

- rola poszczególnych zmysłów w degustacji wina (i jedzenia) - degustacja jako doznanie multisensoryczne

- percepcja smaków i aromatów - uczenie się i ćwiczenie smakowania

- optymalne warunki degustacji

- specyfika sensoryczna wina (smaki, aromaty i przyjemność)

- serwowanie oraz przechowywanie i transport wina

- podstawowe zasady łączenia jedzenia z winem

GRILL I WINO

Specjalnie przygotowane cztery grillowane potrawy w idealnym połączeniu z winami z Winnicy Kmiecia, serwowane na świeżym powietrzu.

KOLACJA DEGUSTACYJNA

Kolacja odbędzie się w jedynym w swoim rodzaju anturażu wnętrz Spiżarni Winnic Rymanów. Czeka Was niezapomniane doświadczenie degustacyjne oparte na wrażeniach wszystkich zmysłów i pełne emocji. Przygotujemy dla Was pięć odsłon przyjemności, wyjątkowych dań z regionalnych składników

w idealnej harmonii z winami z Winnic Rymanów, poprzedzone historią o winiarskich tradycjach regionu.

Każdemu punktowi programu towarzyszyć będzie komentarz: o winie i produktach z których powstały potrawy, sposobie ich przygotowania oraz specyfice tego jak sprawiają przyjemność podniebieniu.

ŚNIADANIE Z MUSIAKAMI

Mała poranna uczta oparta na prostocie najwyższej jakość – lokalne produkty i wina musujące z Rymanowa. Takich śniadań nie jada się codziennie.


Spotkania KUCHNIA I WINO prowadzi Katarzyna Korzeń - najlepsza możliwa przewodniczka po świecie przyjemności smakowania i polskiego wina. Dr nauk biologicznych inż., z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w pracy z winem praktycznie w każdym wymiarze; od uprawy winorośli i produkcji wina - również we własnej winnicy, po jego analizę, ocenę i promocję. Jej specjalnością jest eno-sensoryka i neuroenologia. Fizjologia percepcji degustacyjnej i chemia wina nie mają przed nią tajemnic. Szeroka wiedza i wszechstronne doświadczenie

sprawia, że doskonale rozumie wino i postrzega je wielopłaszczyznowo i kompleksowo. Do tego ma nadzwyczajny

talent do dzielenia się swoją wiedzą, co często czyni prowadząc degustacje, warsztaty i szkolenia.

Jest założycielką i redaktorem EnoPortalu – wirtualnego przewodnika po polskich winach i winnicach oraz największej bazy wiedzy o naszym rodzimym winiarstwie. Prowadzi Akademię EnoRozwoju, w ramach której edukuje, doradza, współpracuje z producentami wina, propaguje polską kulturę winiarską. Dobrze zna polskie winnice, również od kuchni, czy raczej od piwnicy... Potrafi opowiadać o nich godzinami. Jest autorką książki „POLSKIE WINO. Ludzie. Miejsca. Historie.”, w której zabiera czytelnika do najbardziej intrygujących winnic w naszym kraju.

Przewodnicząca Zarządu Polskiego Klastra Enoturystycznego. Członkini Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, Polskiego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej i stowarzyszeń winiarskich.

+48**Pokaż numer
kont**Pokaż email