Winnica Vineas Montis
Winnica Vineas Montis
Pierwsze nasadzenia na winnicy zostały wykonane w 2018 roku, ale same przygotowania do założenia plantacji mają swój początek w 2016 roku. Do 2024 roku uprawa rozrosła się do 1.5 ha na trzech różnych parcelach, uprawiane są w reżimie ekologicznym (w trakcie konwersji na biodynamizm) szczepy białe: pinot gris, pinot blanc, gewürztraminer, grüner veltliner, weisser traminer, elbling i riesling, oraz czerwone; tauberschwarz i st. laurent.
Winnica, pomimo iż jest to młody projekt, opiera się na bardzo starych i bogatych lokalnych tradycjach winiarskich sięgających 1278 roku (pierwsza pisemna wzmianka o winnicach w pobliskim Gorzowie), a w samym Santoku 1435 roku (pierwsza pisemna wzmianka o santockich winnicach).
Począwszy od rocznika 2021 produkujemy wina niskointerwencyjne, wegańskie, z minimalnym użyciem siarki. Organizujemy degustacje win na winnicy dla małych grup osób, jak i tych dużych (do 50-70 osób), połączone z krótkim szkoleniem jak dobierać wino do jedzenia oraz rozpoznawać aromaty i smaki w winie. Na stole obowiązkowo winu towarzyszą lokalne kozie sery, oliwy, chleby na zakwasie, wędliny, a nawet santockie figi. Winnica udostępnia swój teren na sesje zdjęciowe - ślubne i okolicznościowe.